Regisztrálj lakáskiadóként!GYIK/FAQs
Ki jelentkezhet lakáskiadónak?
Bárki regisztrálhat lakáskiadóként, aki jogosult lakást, illetve saját szobát biztosítani.
A lakáskiadónak kell fedeznie a bérleti díjat?
Nem. Minden esetben a bérlő fizeti a lakbért és a lakással járó költségeket. Gyakori, hogy egy civil szervezet előre meghatározott ideig anyagilag támogat egy adott menekültet, ilyen esetben az adott szervezet fedezi a költségeket.
Milyen hosszú időre “kell” kiadnom a lakásom?
A lakás- vagy szobabérlés minimum ideje 3 hónap. De ez megegyezés kérdése, mi javasoljuk a 6 hónapot vagy akár 1 évet, ha minden rendben zajlik.
Akkor is jelentkezhetek, ha külön szobát nem, de a nappaliban egy kanapét fel tudok ajánlani?
Célunk, hogy egy lakásbérlés vagy társbérlés során az emberek ugyanolyan vagy hasonló kondíciókkal tudjanak bérelni, ezért csak komplett szobát vagy lakást áll módunkban regisztrálni.
Mi történik, ha nem jövünk ki a lakásbérlővel?
Mielőtt a beköltözés megtörténne, szervezünk egy személyes találkozót, ahol a feleknek alkalma lesz kicsit megismerni egymást. Amennyiben a lakhatás során bármilyen probléma merülne fel, akkor a szerződésben foglaltak és a Ptk. idevonatkozó irányelveit kell alkalmazni. Ezentúl szükség esetén tudunk mediálni, és segíteni a bérlés során felmerülő kérdések megbeszélésében.
Honnan tudom, hogy a külföldi legálisan tartózkodik az országban?
Minden lakáskereső külföldi, aki kapcsolatban áll velünk rendelkezik magyar személyi igazolvánnyal vagy hosszútávú tartózkozkodási engedéllyel.
Mivel tudjuk mi segíteni a bérlés folyamatát?
Igény esetén jogász kollégáink tudnak segíteni a szerződéskötésben; nyelvi nehézségek áthidalásában; konfliktusok esetén mediálásban
Mire fordítjuk a befolyt adományt?
Az adományok teljes összegét a programban lakó emberekre szeretnénk fordítani. Gyakran a magas bérleti árak miatt nem marad pénzük BKK jegyre, élelmiszerre, egyéb szükségletekre, az adományokból ezeket a szükségleteket szeretnénk pótolni.Copyright Refugees Welcome Hungary 2018